Målet med aktiviteten er, at barnet får mod på at sætte ord på sine tanker vedrørende et bestemt emne.
Vælg et tema som interesserer børnegruppen. Forslag til temaer kan f.eks. være: zoologisk have, familie, mad, fødselsdag, jul osv.
Børnene tegner hver en tegning om emnet.
Til en samling kan børnene skiftes til at fortælle om deres tegning.
Børnene kan både fortælle om indhold og form.
- Indholdet er det, børnene gerne vil vise gennem deres tegning.
- Formen er de farver og materialer, børnene har valgt til tegningen (fx. glimmer, pailletter, maling, udklip fra blade osv.).
Mens børnene fortæller, kan du stille spørgsmål som f.eks.:
- Kan du fortælle om det, du har tegnet?
- Kan du fortælle, hvorfor du har valgt den lyserøde farve til mors kjole?
Tip! Børn der har brug for særlig støtte: Det er ikke alle børn, der er lige ivrige fortællere. Måske har barnet ikke så mange ord, eller måske har det ikke mange erfaringer med at fortælle. Du kan støtte barnets fortælling ved at stille spørgsmål til tegningen, som barnet kan svare ja eller nej til. Det kræver, at du på forhånd har talt med barnet om, hvad der er på tegningen, så du kan formidle det til resten af børnegruppen med barnet som med-fortæller. "Så har vi Stines tegning. Det er flamingo du har tegnet ikke? Og det kan man se, fordi du har givet den en farve ikke? Lyserød, ja. Og du har set en flamingo i zoo ikke?"
Tip! Integrerbarhed i hverdagen: Børnetegningers betydning, deres indhold og de tegn og symboler børnene bruger i deres tegninger, er relevante fokuspunkter i hverdagen. Når børn oplever, at voksne og andre børn er interesserede i hvad deres tegninger forestiller, motiveres de til at tegne mere og eksperimentere med tegn og symboler. Det er en del af børnenes veje ind i literacy - deres læse og skriveudvikling. Spørg ind til hvad børnenes tegninger forestiller, hvorfor de har brugt bestemte farver og symboler og støt gerne børnene i at bruge skrift og tegn som en del af udtrykket i deres tegninger.