Hvad er opdeling af ord for en størrelse?

Opdeling af ord handler om at dele sammensatte ord op i de ord, de består af. Sammensatte ord består af to eller flere ord med hver sin betydning, som, når de sættes sammen, bliver til et nyt ord - f.eks. bliver de to ord "vand" og "pyt" til det nye ord "vandpyt", når de sættes sammen. Evnen til at opdele ord og lave sammensatte ord er vigtig for barnets kommunikation, da det gør det lettere for barnet at forstå betydningen af de, ofte ret lange, sammensatte ord. Det er f.eks. lettere for barnet at forstå hvad en "vandpyt" er, når det forstå at ordet kan deles op - at en "vandpyt" altså er "en pyt af vand". Samtidig hjælper det barnet til at være kreativ med sproget og øger barnets opmærksomhed på de lyde, som sproget er bygget af.

Opdeling af ord

Tips & tricks

Snak om de sammensatte ord, I støder på, mens I spiser. Snak f.eks. om hvorfor kødsovs mon hedder kød-sovs - at det er sovs med kød i. Andre eksempler kan være mælke-karton, banan-skrald, chokolade-kiks mm.
Stop op i historien, når I støder på sammensatte ord og snak om, hvorfor ordet mon er, som det er. Et eksempel kan være en historie med en fugle-unge, hvor I kan snakke om, at det nok hedder en fugle-unge, fordi det er en fugl, men at den ikke er voksen endnu.
Prøv at finde sammensatte ord, mens I går tur - og snak om, hvilke ord de er sat sammen af. Det kan være, at I ser en “politi-bil”, en “græs-plæne”, en “hunde-hvalp”, en “heste-stald” og meget andet.