Hvad er opmærksomhed på skrift for en størrelse?

Barnets tidlige opmærksomhed på skrift er de første møder, barnet har med skrift - både i form af højtlæsning, egen udforskning af bøger og oplevelser af skriften i brug. Når barnet inddrages i at læse en sms, skrive en ønskeseddel eller genkende Bilka skiltet, bliver det opmærksomt på det særlige ved skriften - at den bærer et budskab. Den tidlige opmærksomhed på skrift er vigtig for barnets udvikling af kyndighed inden for læsning og skrivning.

 

Gå til oversigten over aktiviteter her

- Vælg kategorien "Opmærksomhed på skrift" for at se alle de aktiviteter, der har fokus på børnenes opmærksomhed på skrift.

 

Opmærksomhed på skrift

Tips & tricks

Kig efter skrift, tegn og tekster på kartoner, bøtter samt dåser - snak om, hvad det betyder og hvorfor, det er der. Med de mindste kan snakken tage udgangspunkt i billederne. Er der f.eks. en ko på mælkekartonen, kan I snakke om, hvad det mon betyder og hvorfor det netop er en ko, der er på billedet.
Inden I starter med at læse en bog, kan I snakke om selve bogen, mens I bruger ord som ”forside”, ”bagside”, ”tekst”, ”sider”, ”billeder” mm. I kan f.eks. tale om, hvad der er på forsiden og på bagsiden af bogen - hvad billederne viser og hvad der står.
Læg mærke til alle de skilte I kommer forbi, når I går tur - vejskilte, butiksskilte mm. - og snak om, hvad de viser og hvad de betyder. I kan både snakke om tekst, tegn, symboler, billeder osv.
Sid sammen med telefonen og snak om forskellige symboler og ikoner for apps, spil, telefon mm. I kan også skrive beskeder, hvor I bruger emojis og snakker om, hvornår man kan bruge de forskellige og hvad de betyder. Lad evt. barnet sige, hvad de gerne vil have emojien skal vise og find sammen én eller flere, der passer.