Mange måder at bruge læsning på

Målet med aktiviteten er, at børnene får styrket deres læselyst og får sproglige erfaringer gennem læsning. 

Mange måder at bruge læsning på
Sprogområde: Opmærksomhed på skrift Alder 3-6 Deltagere 1 - 15

Læsning kan meget

Læsning af bøger understøtter børn interesse for skrift. Samtidig kan højtlæsning bruges til at booste læring gennem forskellige oplevelser, børnene får i børnehuset. Læsning rummer en række muligheder for at støtte sproglig udvikling gennem dialog. Nedenstående er et par eksempler på de forskellige situationer, hvor læsning kan have særlige gevinster - altså ud over det samvær og nærvær som læsning altid skaber.

  1. 1

    Brug læsning af bøger til at udvide børnenes erfaringer:

    Forskellige børn har forskellige interesser på forskellige tidspunkter. Det sker dog ofte, at en gruppe børn periodevis interesserer sig for det samme i børnehuset - f.eks. insekter, en ny tegnefilm eller forskellige figurer. Vær opmærksom på, hvad der rør sig i børnegruppen og find bøger, der omhandler de emner, børnene aktuelt interesserer sig for. Læsningen bygger bro mellem børnenes egne erfaringer og de nye ord og begreber fra bogen. Det er vigtigt at imødekomme børnenes interesser - børn kan ligesåvel lære nye ord gennem samtale og læsning om superhelte som gennem samtale og læsning om insekter. Det vigtige er, at børnene motiveres til at bruge sproget gennem deres interesse for emnet.

  2. 2

    Brug læsning af bøger til at arbejde med svære situationer:

    De fleste børn møder ind imellem svære situationer i deres hverdag. Højtlæsning kan bruges til at beskæftige sig med det, der er svært, uden at det er en selv, det handler om. Den distance kan tit gøre samtalen lettere og samtidig give børnene handlemuligheder, der kan hjælpe dem med at tackle de svære situationer på en hensigtsmæssig måde - f.eks. har Bobby svært ved at sige farvel til sin mor i bogen “Bobby viser hvad han vil”. At læse om dette kan give anledning til dialog med børn, der har svært ved at sige farvel og kan hjælpe med at få italesat det, der er svært. 

  3. 3

    Brug læsning af bøger til at opleve steder, dyr og fænomener, I ikke oplever i hverdagen:

    Når I læser om ture i en rumraket, spøgelser, feer og enhjørninger, stimulerer det børnenes fantasi og forestillingsevne. Det er en god anledning til at tale om begrebet “fantasi” - hvordan man kan tale om noget, der ikke eksisterer i virkeligheden eller forestille sig at gøre noget, man aldrig kommer til at gøre. Dette styrker også sprogforståelsen, da det på sigt kan føre til mange misforståelser, hvis man ikke udvikler evnen til abstrakt tænkning. Denne evne er også vigtig, når børnene f.eks. leger fantasilege.