Hvad er ordforråd for en størrelse?

Ordforrådet er både de ord, barnet bruger, og de ord, barnet ved, hvad betyder, men som han/hun ikke selv bruger (endnu). Ordforråd dækker over alle ordklasser som udsagnsord, navneord, forholdsord og tillægsord. Et godt ordforråd har betydning for barnets deltagelsesmuligheder - både i forhold til samværet med andre mennesker og i forhold til at lære nyt. Ordforrådet er også afgørende for barnets forståelse af meningen i det andre siger og for hans/hendes læse-og skriveudvikling.

 

Gå til oversigten over aktiviteter her

- Vælg kategorien "Ordforråd" for at se alle de aktiviteter, der har fokus på ordforråd.

 

Ordforråd

Tips & tricks

Når I spiser er der gode muligheder for at bruge mange forskellige ord. Snak f.eks. om den mad og de drikkevarer (overkategorier), der er på bordet. Snak om hvad det er, hvor det kommer fra og hvordan det smager (surt, sødt, bittert mm.).
Hvis I møder nye ord i historien, kan I stoppe op og snakke om, hvad ordene betyder. Spørg f.eks.: ”Ved du hvad en pyjamas er?” - ”Hvad tror du, det kan være?” Hvis barnet ikke kender ordet, kan I snakke om betydningen - relater meget gerne til noget barnet kender til. F.eks: “En pyjamas er en slags nattøj med natbukser og nattrøje“.
Snak om de ting I ser på turen - brug meget gerne specifikke ord. Ser I f.eks. mange fugle på turen, kan I sætte ord på, hvad det er for en slags fugle: "Se alle fuglene - der er vist både duer og solsorte. Kan du se de grå - det er duer og de sorte er solsorte."
Der er rigtig mange ting - og mange nye ord, I kan snakke om, når I sammen bruger en tablet, telefon eller lignende. Sæt ord på ting og begreber som f.eks.: knap, kode, brugernavn, swipe o.lign. - snak om hvad ordene betyder.