Målet med aktiviteten er, at børnene gennem sanseoplevelser får erfaringer med ord for smage og dufte.
Sæt fokus på ord for forskellige duftoplevelser - og få gang i sanserne!
Find nogle beholdere, der kan lukke tæt, f.eks. gamle sylte- eller patentglas.
Fyld beholderne med madvarer og/eller væsker med forskellige dufte. I kan f.eks. bruge: Lavendel, eddike (blandet op med vand, så det ikke river for meget i næsen), kanel, æbler, peberfrugt, citron-/appelsinskal, nellike mv.
Mal glassene eller lim farvet papir på dem, så børnene ikke kan se, hvad der er i. Er glassenes låg af metal kan du hakke et hul i låget med et søm og en hammer. På den måde kan børnene fornemme duften stige op af glasset. Alternativt kan børnene lette lidt på låget og snuse til indholdet.
Børnene beskriver de dufte, der møder dem fra glassene - brug f.eks. ord som: surt (eddike), sødt (lavendel, æbler, peberfrugt), stærkt (nellike, peberfrugt), bittert (citronskal).
Snak med børnene om deres oplevelser og skriv ned, hvad de enkelte børn siger om de forskellige dufte.
Børnenes duft-beskrivelser kan udstilles, og børnene kan tegne og skrive ved siden af teksten.
TIP! Børn der har brug for støtte:
Sprogligt udfordrede børn har brug for støtte i forhold til at benævne de forskellige dufte, før det blive muligt for dem at klassificere dem. Gennemgå ordene for forskellige dufte, før I går i gang med aktiviteten og kom med eksempler for børnene. Vær også omhyggelig med at forklare aktivitetens gang og lav evt. en visuel trin-for-trin guide.
TIP! Integrerbarhed i hverdagen:
Det er fint at få fokus på ord for dufte i den strukturerede aktivitet, og det kan føre til, at I får samtaler om de forskellige møder med dufte, som I har i hverdagen. Som voksen kan du gøre børnene opmærksomme på de dufte, I møder - dufter blomsten sødt eller dufter suppen stærkt?
HUSK! Med dufte er der intet rigtigt/forkert svar...