Målet med denne aktivitet er, at børnene sætter ord på, hvordan de har det og får føjet nye ord for følelser til ordforrådet - dels ved at lytte til de ord andre børn sætter på deres følelser og dels gennem guidning fra lærer og/eller pædagog.
Med denne aktivitet kan du sætte fokus på, at børnegruppen udveksler ord om forskellige former for følelser og derved udvider deres kollektive ordforråd omkring følelser. Samtidig får børnene mulighed for at fortælle lidt om, hvordan de har det - med dyrene på plakaten som eksternaliserings-redskab.
Du kan printe en enkelt plakat ud, eller du kan printe en A4 plakat til hvert barn i klassen, som de kan have ved deres plads og f.eks. bruge til at lave en morgen-status på følelser og humør.
I skal bruge:
- Ark med dyrebilleder (A3 eller A4), som du finder herunder - lav enten et fælles print til hele børnegruppen, eller et print til hvert barn.
- Evt. små post-its eller klistermærker med børnenes navne på.
Print materialet herover - laminer det evt. for et mere holdbart resultat. Du kan vælge enten at lave et enkelt print, eller du kan dele et print ud til alle børn i klassen/børnegruppen.
Lad på skift børnene kigge på og forholde sig til dyrene på plakaten - hvordan har dyrene det mon? hvilke ord kan beskrive deres følelser?
Bed børnene mærke efter hvordan de selv har det og vælge det dyr, de kan relatere deres følelse til.
Børnene kan pege på dyret mens de fortæller, hvad de har valgt - og hvorfor. I kan også lave små klistermærker/post-its med børnenes navne på, som de kan sætte på det dyr, de vælger.
TIP! Børn der har brug for støtte:
Børn med sproglige udfordringer, eller børn, der er i gang med at lære dansk, kan have vanskeligheder ved at forstå, hvad denne aktivitet går ud på. Brug tid på at forklare, at I skal kigge på dyrenes ansigtsudtryk og sammen sætte følelser på de forskellige dyr - hvordan har hunden det? Hvad med løven? Når I har ordene for de forskellige følelser på plads, kan I begynde at tale om, hvordan I selv har det - og hvilket dyr I kan identificere jer med.
TIP! Integrerbarhed i hverdagen:
Brug materialet som en start på dagen, hvor I sammen får anledning til at fortælle om, hvordan I har det - og hvorfor. Brug det f.eks. i klassen, på personalemødet, i elevrådet eller til noget helt fjerde:)