Målet med denne aktivitet er, at børnene får erfaringer med ord, der knytter sig til forskellige former for vejr. Billederne støtter børnene visuelt, så de har gode betingelser for at forstå og huske ordenes betydning.
Placer vejr-billederne et sted, hvor de er synlige og i børnehøjde, så de kan fungere som samtalestartere.
Klip pilen ud - laminer den eventuelt - og sæt lidt klister på bagsiden, så den kan hænges op på billederne.
Vælg et tidspunkt på dagen, hvor I alle er samlet på stuen - evt. før I går på legepladsen.
Sæt jer et sted, hvor vejr-billederne er synlige for alle og hvor I kan se, hvordan vejret er udenfor. Sammenlign vejret udenfor med vejret på de forskellige vejrkort.
Brug en bred vifte af ord, der relaterer sig til vejret: varmt/koldt, vådt/tørt/fugtigt, blæsende...
Bestem jer for hvilket vejrkort, der passer med dagens vejr og sæt pilen, så den peger på det billede, I er blevet enige om.
Tip - integrerbarhed i hverdagen!
Opmærksomhed på vejret og ord, der knytter sig til vejret, kan sagtens italesættes og fremhæves som en naturlig del af hverdagen. Når I er ude, kan I tale med børnene om, hvordan vejret ser ud og hvordan det føles, at være ude i forskelligt vejr. Tal f.eks. om det visuelle: himmelen er blå eller grå, der er skyer eller klar himmel osv. Tal også om, hvordan vejret føles på kroppen: er det koldt på kinderne? bliver håret vådt? kan man mærke blæsten?
Tip - hvis et barn har brug for særlig støtte.
Hvis et barn har brug for særlig støtte, kan du med fordel give barnet sproglig opmærksomhed, når I er færdige med vejr-billederne og går på legepladsen. Her kan du drage paralleller mellem den aktivitet, I lige har lavet ("Hvordan er vejret?") og det, I oplever vejrmæssigt på legepladsen. F.eks. “Kan du huske, da vi var inde, der snakkede vi om, at det regner. Kan du mærke, at det regner her ude? Prøv at strække din hånd frem, kan du mærke regnen? Den er våd, synes du ikke?”.