Den start børnene får, i overgangen fra dagtilbud til skole, har stor betydning for deres videre skolegang. Hvis børnene føler sig godt tilpas i de rammer, der tilbydes, kan det mærkes på deres engagement i både faglige og sociale kontekster. De sproglige kompetencer børnene har, når de starter i FSFO har stor betydning for, hvor nemt det er for dem at blive en del af de nye kulturer, de skal færdes i. Børnene skal både bruge sproget til at forstå beskeder, give udtryk for egne behov, deltage i lege og lære alle de nye børn og voksne omkring dem at kende. Det er derfor yderst relevant at være nysgerrig på og at arbejde med børnenes sproglige kompetencer ved skolestart.
Når børnene starter i FSFO, kommer de typisk med vidt forskellige sproglige forudsætninger og erfaringer, som de har med sig fra deres hjem og deres tidligere dagtilbud. Der er stor forskel på, hvad børn har med i “rygsækken” inden for sprogets forskellige områder, og det kan give et godt billede af barnets sociale og faglige forudsætninger at interessere sig for:
- Ordforråd: Hvor mange ord og hvilke ordkategorier kender og bruger barnet?
- Sprogforståelse: Forstår barnet mundtlige beskeder samt budskaber og kan barnet danne sig et overblik over hverdagens rutiner, lege og sociale spilleregler ved hjælp af sproget?
- Sprogets lyde: Er barnet nysgerrig på sprogets lyde - kan barnet lide at synge og rime? Har barnet konsekvente udfordringer med udtalen af forskellige ord - hvis ja, kan det være nødvendigt med logopædisk bistand.
- Historiefortælling: Kan barnet lide at fortælle længere historier, f.eks. om sine familie eller en weekendtur til zoo? Kan barnet bygge en fortælling op, så den bliver forståelig - kan barnet starte fortællingen og slutte den af, så indholdet bliver forståeligt? Stoler barnet på, at andre gerne vil lytte til fortællingen?
- Grammatik: Kan barnet bygge sætninger op, så de er forståelige?
- Kommunikative strategier: Kan barnet aflæse andre børns kropssprog samt signaler, og reagerer barnet på disse? Ved barnet, hvad der er passende at gøre og sige i forskellige kontekster?
Her på SprogØen kan I finde sprogpædagogiske forløb, som retter sig mod de forskellige sproglige områder. Vi har søgt at sammensætte forløbene med respekt for de udfordringer, der ligger i det pædagogiske arbejde i FSFO og aktiviteterne er udviklet med udgangspunkt i, at de skal understøtte børnene sprogligt, bygge bro mellem dagtilbud og skole samt hjælpe børnene med at finde deres plads i de nye fællesskaber.