Brydekamp - på den gode måde
Målet med aktiviteten er, at barnet mærker sin egen krop og styrke og, at barnet får erfaringer med at mærke sine egne og andres grænser.

Sådan gør du
Børn i denne aldersgruppe, der er meget fysiske og leger “vilde” lege, kan have gavn af at øve sig i at mærke egne og andres grænser i fysisk leg.
Du kan hjælpe børnene til at mærke egen styrke og andres grænser ved at facilitere en brydeleg med klare regler.
-
1
To børn stiller sig overfor hinanden.
-
2
Børnene rækker armene frem, og holder fast i hinandens hænder.
-
3
Nu kan børnene afprøve deres egen styrke, og mærke “modstanderens” styrke i trygge rammer - uden at “brydekampen” fører til konflikt.
-
4
Tip! Til børn der har behov for særlig støtte: Nogle børn udfordres af denne leg fordi de har svært ved at skelne mellem hvornår det er "leg" og hvornår det er "rigtig slåskamp". Du kan hjælpe ved at lave et "stoptegn" og tale med børnene om, at man skal melde "stop" hvis man mærker at man bliver vred. Du kan evt. tage tid på legen med et stopur, så legen står på i en tidsbegrænset periode og stoppe når uret bipper. Tal med børnene om hvad de mærker i deres krop, når de bryder og hvordan de mærker, når deres grænse er nået.
-
5
Tip! Integrerbarhed i hverdagen: Børn prøver ikke kun deres styrke af i strukturerede aktiviteter. Styrkeprøverne sker konstant i de socialefællesskaber i leg og rutiner i hverdagen. Det er en god ide, at få etableret nogle fælles regler for, hvordan man kan give tegn til, at man vil stoppe en "styrkeprøve". Et fælles stop-tegn giver alle børn mulighed for at sætte grænser på en måde, som alle i fællesskabet forstår.

Tips og tricks
Her kan du printe tips og tricks, som ganske kort fortæller, hvordan forældre i hjemmet kan støtte op om deres barns sprog.
Alle tips tager udgangspunkt i helt almindelige dagligdagssituationer.