Adr - en sur madpakke! (kategorisering)
Målet med aktiviteten er, at børnene får erfaringer med over- og underkategorier. Målet er også, at børnene gennem aktiviteten oplever en fællesskabsfølelse, da alle kæmper imod den sure madpakke.

Sådan gør I
I denne aktivitet er der fokus på over- og underkategorier. Hav gerne fokus på at sige alle ord højt og benævn overkategorien hver gang I placerer et billedkort.
Print materialet herunder og laminer evt. kortene for et mere holdbart resultat.
-
1
Læg kortene med overkategorierne på et bord, så alle deltagere kan se dem.
-
2
Læg billedkortene i en pose/æske og lad børnene skiftes til at trække et kort.
-
3
Kig på billedkortet og find sammen ud af hvilken overkategori kortet hører til.
-
4
Læg billedkortet under kortet med den rigtige overkategori.
Eksempel: Barnet trækker et billede af en gaffel. Billedkortet placeres under kortet med overkategorien “Bestik”.
-
5
Bliver der trukket et billedkort, der forestiller noget fra en sur madpakke, placeres kortet under overkategorien “Den sure madpakke”.
-
6
Børnene vinder, hvis de når at trække og placere alle billedkortene fra overkategorierne "Frugt", "Køretøjer", "Bestik" og "Værktøj" før “Den sure madpakke” er fyldt op.
-
7
TIP! Børn, der har brug for støtte:
Hvis et barn ikke selv bruger og/eller kender ret mange ord, er det vigtigt at barnet under aktiviteten, får mulighed for at høre den voksne bruge de forskellige ord. Hvis barnet har et ok sprog, men ikke kender et bestemt ord, kan den voksne bede barnet om at beskrive genstanden for at hjælpe barnet til at huske ordet.
Spillet er et socialt spil, hvor alle børn spiller mod en fælles "fjende", så der er ikke tabere og vindere blandt børnene. Det sociale aspekt appelerer til børn, der let forstyrres af taber/vinder elementet i spil.
-
8
TIP! Integrerbarhed i hverdagen:
Det er en god idé at give børnene mulighed for at høre og bruge ord for kategorier i hverdagen i alle de situationer, hvor det giver mening. Når I spiser madpakke, kan I tale om, at al maden på bordet har forskellige navne, men at det alt sammen kaldes "mad". Det samme gælder i garderoben med "tøj", i zoo med "dyr", i køkkenet med "bestik" og på stuen med "legetøj".

Tips og tricks
Her kan du printe tips og tricks, som ganske kort fortæller, hvordan forældre i hjemmet kan støtte op om deres barns sprog.
Alle tips tager udgangspunkt i helt almindelige dagligdagssituationer.