Smageværkstedet
Målet med denne aktivitet er, at børnene får sproglige erfaringer med ord for forskellige smage. Dette kan ske i strukturerede aktiviteter, som en del af hverdagen - eller i en kombination. Begge dele er beskrevet i aktiviteten. Når den voksne er sproglig rollemodel og sætter ord på, hvad børnene smager, støtter de børnenes udvikling af ordforråd og sprogforståelse.

Sådan gør I
Hvis I gerne vil bruge ord for forskellige smage sammen med børnene i en struktureret aktivitet, kan I lave et smage-værksted, hvor i præsenterer børnene for madvarer med forskellige smage.
-
1
Sørg for at I har madvarer børnene kan smage på, som dækker de forskellige grundsmage. I kan f.eks. lade jer inspirere af denne liste:
Salt: Saltstænger, Tuc-kiks, popcorn
Sødt: Honning, marmelade, nutella (på små stykker brød)
Stærkt: radise, peberrod (høvlet), ingefær
Surt: citron, lime, appelsin
Bittert: grape, pomelo, mørk chokolade 80% eller mere
-
2
Sæt de forskellige madvarer på fade eller individuelle tallerkener til børnene og lad dem smage madvarerne med en bestemt smag således, at I først smager på alle de salte ting, så de søde osv.
-
3
Som voksen er man selv med til at smage og agerer sproglig rollemodel. Det betyder, at man sørger for at bruge ordene for de forskellige smage mange gange mens man smager på den pågældende gruppe madvarer.
-
4
Eksempel: “PYYYYYYHA - den lime smager surt (vis med ansigtsmimik, at det smager surt). Det her er meget surt, men hvis jeg kommer lime i mit vand, smager det ikke så surt. Jeg kan godt lide den sure smag - bare ikke når der er så meget sur saft. Så bliver det lidt for surt!”
-
5
TIP! Hvis et barn har brug for ekstra støtte:
- Hvis du har meget små børn i gruppen, er det bedste, du kan gøre at pege på de forskellige madvarer, fortælle om dem og fortælle om deres smage. Du er den sproglige rollemodel, og barnet har brug for at høre sproget fra dig. Det er godt at tale i et langsomt tempo og holde øjenkontakt med barnet, mens du taler til det.
- For de lidt større børn kan du stille simple spørgsmål med to svarmuligheder: “Jeg kan godt lide nutellaen. Kan du også godt lide nutellaen?” Eller: “Kan du bedst lide syltetøj eller nutella?” - husk, at det også er et svar, hvis barnet peger.
- For de børn, der kan lidt mere sprogligt, kan du stille åbne spørgsmål som “Hvad spiser I, der er sødt, hjemme hos jer?”
-
6
TIP! Sådan kan du bruge ordene i hverdagen:
I hverdagen er der gode muligheder, for at sætte ord på forskellige smage mens I spiser madpakker eller middagsmad med børnene. Mens I spiser, kan I smage på forskellige ting og sætte ord på - ord I kan sætte i spil er bl.a.: sødt, surt, bittert, salt og stærkt.

Tips og tricks
Her kan du printe tips og tricks, som ganske kort fortæller, hvordan forældre i hjemmet kan støtte op om deres barns sprog.
Alle tips tager udgangspunkt i helt almindelige dagligdagssituationer.