Vi bytter plads
Målet med aktiviteten er, at børnene bliver opmærksomme på andres kropssprog - særligt øjenkontakt. Samtidig er det et mål, at børnene oplever, at man kan kommunikere via øjenkontakt alene.

Sådan gør I
I legen “Vi bytter plads”, er fokus på øjenkontakten mellem børnene. At kunne tage og holde øjenkontakt er en vigtig del af børns udvikling af kommunikative kompetencer. Når børn er gode til at tage og holde øjenkontakt, får de mulighed for at aflæse, hvordan deres samtalepartner har det. Det bliver også lettere for barnet at se hvornår en samtalepartner er færdig med at tale, og hvornår man selv kan begynde at tale. Når barnet tager og holder øjenkontakt under kommunikation, er det lettere at forstå regler og beskeder fra voksne og fra andre børn - det bliver lettere at deltage i lege og i hverdagens aktiviteter.
-
1
Sæt jer i en rundkreds på gulvet eller ved et bord.
-
2
Vælg én som starter med at prøve at skabe øjenkontakt til en af de andre i rundkredsen.
-
3
Når der er etableret øjenkontakt, rejser de to personer, der har øjenkontakt sig, og bytter plads.
-
4
Vælg en ny person, der skal kigge rundt i kredsen og tage øjenkontakt til en anden.
-
5
Tip! Børn der har brug for særlig støtte: Denne aktivitet kan være udfordrende for nogle børn fordi begrebet "øjenkontakt" kan virke abstrakt. Det er derfor en god ide at tale om hvad øjenkontakt er og hvad vi bruge øjenkontakt til, før i går i gang med aktiviteten.
-
6
Tip! Integrerbarhed i hverdagen: Øjenkontakt er en vigtig del af den måde, vi kommunikerer på. Derfor er det en god ide at tage en fælles snak om øjenkontakten - hvordan det føles, når man snakker med nogen uden øjenkontakt og hvad vi kan fortælle hinanden med øjnene.

Tips og tricks
Her kan du printe tips og tricks, som ganske kort fortæller, hvordan forældre i hjemmet kan støtte op om deres barns sprog.
Alle tips tager udgangspunkt i helt almindelige dagligdagssituationer.